dijous, 7 de maig del 2015

ALIMENTS DESACONSELLABLES PELS AFECTATS PER LA INTOLERANCIA A LA HISTAMINA -

Taronja, llimona, mandarina, pomelo, kiwi, pinya, papaia, gerds, alvocat, plàtan, maduixa, prunes. 
- Xocolata i derivats ( nocilla, cola-cao, bombons...)  xocolata de llet, puré de patata artificial, gelats, flam, crema catalana...). 
- Vaca: Llet i derivats (formatge,iogurt, actimel, cacaolat, natilles, nata, 
- Soja: Llet de soja i derivats, ( miso, tempe, tamari, tofu, lecitina de soja, brots de soja, iogurt de soja, salsa de soja...). 
- Cafè, te, alcohol, cervesa, vi, vinagre i confitats. 
- Peix blau i marisc. 
- Fruits secs (nous, cacauets, ametlles). 
- Porc i embotits, carn de la nevera de més de 48 hores. 
- Blat i derivats ( pa, pasta, cereals, pizzes, pastisseria, bolleries, farines, arrebossats...) 
- Tomàquet, pebrot, albergínia, patata, espinacs i bledes. I verdures fermentades com el xucrut. 
- Sucre blanc i additius ( glutamat o E-621, aspartam, gelats, pastissos, xuxes...) 
- Envasats en extracte, fumats, conserves o fermentats. 
- En menys quantitat també n’hi ha a la clara de l’ou, alguns llegums com els cigrons. 
- També els bolets si no són frescs... i olives... És recomanable evitar els aliments que porten gluten: blat (seità, cuscús, bulgur...), ordi, kamut, espelta, sègol, malta. I valorar si l’avena està contaminada o no. 

www.xeviverdaguer.com 

ALIMENTS SANS PELS AFECTATS PER LA INTOLERANCIA A LA HISTAMINA 
- Poma, pera, mango, coco, litxis, magrana, raïm, meló (si és molt madur no s’aconsella), síndria, fruites del bosc, figues, préssec, cireres, albercoc, nacterines… 
- Llet d’arròs, de mill, de quinoa, de sesam, de coco, d’avena (*), llet d’euga, llet de cabra o d’ovella… 
- Formatge d’ovella o de cabra FRESC (les persones sensibles han de vigilar perquè és un fermentat i, per tant, té histamina, com més fermentat més histamina porta) 
- Iogurt d’ovella o de cabra (vigilar les persones sensibles perquè també és un fermentat i, per tant, té histamina) 
- Garrofa. 
- Pa d’espelta, pasta d’espelta, farina d’espelta (*) 
- Sucre integral, estevia, sucre de coco o mel. 
- Infusions d’herbes que no portin teïna. 
- Peix blanc: llenguado, palaia, rap, lluç, halibut, bacallà, perca, calamars, pop, sèpia, congre, turbot, gall, truita de riu, llobarro, mero, orada, rajada, cap-roig... Vigilar la conservació del peix. 
- Enciam, endívies, escarola, créixens, canonges, rúcula, cols de brusel·les, coliflor, col lombarda, bròcoli, bròquil blanc, carxofes, pastanaga, moniato, cogombre, all, ceba, porro, carbassó, carbassa, espàrrecs, remolatxa, mongeta, naps, ravenets, àpit... 
- Xai, vedella, conill, senglar, pollastre, indiot... 
- Rovell de l’ou ( vigilar amb la clara de l’ou ) - Algues - Llegums: pèsols, llenties, faves, mongeta seca, azukis. 
- Llavors: lli, sèsam (tahine...), cànem, ... (*) Cal tenir en compte que els aliments que porten gluten (com l’espelta...) no són els més recomanables per cap intestí i, per tant, és millor que les persones més sensibles segueixin una dieta sense gluten: mill, quinoa, fajol (sarraí), tapioca, amarant, teff, sorgo, arròs o blat de moro. L’avena és un cereal que alguns productors ens la garanteixen lliure de gluten. Cal mirar l’etiqueta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada